КОЙ ЩЕ СИ ГО ОТНЕСЕ?

В последните дни в страната ни отново се разрази пореден, сериозен политически скандал. Става въпрос за нерегламентиран "теч" на значително количество информация от НАП, представляваща лични данни на граждани на Р България. Едва ли случилото се е случайност или резултат от действия на 20 годишно хакерче. Не си правя илюзията, че след като организаторите на това активно мероприятие са казали „А” няма да стигнат до „Я”, естествено поетапно. Предполагам, че това което излезе е само първата фаза. Какво би могло да последва? Преди дни в медиите изтече информацията, че НАП е отказал да изпълни решение на ВАС и да предостави информация поискана му на основание на Закона за достъп до информацията. Това е едната опорна точка. Втората е, че няма никаква информация колко пъти Сметната палата е проверявала НАП и какви са заключенията от тези проверки. На много хора им е ясно, че именно НАП има огромни пълномощия и може да предоставя на определени структури изключително ценна и в огромни количества информация. За печеливши бизнес дейности, които в последствие могат да бъдат приобщени към определени структури. НАП може да предоставя информация за сиви парични потоци и сметки с възможност за изнудване на личности опериращи с тях. НАП може да закрива бизнеси и може да си затваря очите за нарушенията на определени фирми. НАП е тази която позволява след като ЗДДС е влязал в сила от 1994 год все още на входа на „Илиянци” да ви посрещат с: „фактури, фактури”. НАП е отговорна за събраните и за несъбраните приходи в бюджета, защото се оказва, че незнайно как се намира ресурс за мероприятия, които са събрани надпланово, но не са разчетени в бюджета, и които имат определено политически цели и създават имидж на политически партии. НАП е отговорна за много неща, а кой контролира НАП – Сметна палата, Прокуратурата? Съмнявам се... НАП е МФ, НАП е Праветелството, НАП е Министър Горанов застанал под сянката на огромен чадър.

Предположението бе, че това активно мероприятие е във връзка със закупуването на прословутите самолети за армията ни. Не е изключено. Предполагам обаче, че втория етап на операцията ще бъде свързан с изтичането на ново, сериозно количество информация свързано с фирми от които не са събрани значителни суми данъци или на които такива данъци са опростени. Сериозни, значителни суми. Предполагам също така, че ще излезе информация чии са тези фирми и с кого са свързани. Предполагам също така, че катализатор на този процес е било и решението да се съкратят субсидиите на партиите и да се даде възможност на фирми и частни лица да ги финансират.

Въобще, много сериозна ситуация. Струва ми се даже по-сериозна отколкото привикването на Петко Сертов в Гърция и поставения му ултиматум.

http://biacg.com/index.php/2017-05-23-12-23-39/item/94-2017-08-11-14-04-00

И така, какво би могло да се случи. Първо, ако плащаме самолетите с пари, които не са регламентирано минали през бюджета това ще бъде голям удар срещу САЩ. Не ми се мисли в какво ще ги обвинят тях, не нас. За последствията за самия Тръмп не ми се мисли.

Второ, Цацаров си отива, да живее Цацаров. Не е ясно обаче дали новия главен прокурор ще бъде „нали ти си го избра”. А не трябва да се пропуска и ситуацията, че Кьовеши остана единствения кандидат за Главен прокурор на ЕС.

Кашата е огромна и просто някой няма начин да не си го отнесе. Пpавителството – едва ли, Горанов – едва ли. Е има и шанс, като във всяка сделка да има споразумение, но във всички случаи някой ще си го отнесе. Да видим кой ще бъде? Но от сега ми се струва, че това отново ще бъде български народ, което говори перфектно за „овчарите” му.

BIACG

В случай, че имате мнения, предложения и идеи по темите

*

Можем заедно да обсъдим вашите виждания и да включим тезата ви в обсъждания материал.

 

Мнения...

Изпратете ни е-мейл на: biacg@biacg.com 

Предложения...

Изпратете ни е-мейл на: biacg@biacg.com

 

Идеи...

Изпратете ни е-мейл на biacg@biacg.com