75 ГОДИНИ ОТ РАЗКЪСВАНЕТО БЛОКАДАТА НА ЛЕНИНГРАД

  • Неделя, 27 Януари 2019 07:22

На днешната дата 27 януари 1944 година преди 75 години, Ленинград, днешният Санкт-Петербург е би напълно освободен от блокадата на немския вермахт, която влиза в историята, като едно от най-жестоките престъпления на фашизма. На тази дата завършва 872 дневната блокада. Време на смърт, глад и страдания, през което време са загинали повече от един милион жители на града.

Външните министри Сергей Лавров и Хайко Маас са приветствали доброволния хуманитарен жест на федералното правителство на Германия на основание признаването от нейна страна отговорността за извършеното от фашисткото беззаконие през годините на ВСВ, да направи доброволен хуманитарен жест по отношение на още живите жертви на блокадата,  като предостави 12 милиона евро за модернизация на болница за ветераните от войната и за създаване на германско-руски център за срещи на руската и германска общности, както и специално за жертвите на блокадата на Санкт-Петербург.

Блокадата на Ленинград, е започнала на 8 септември 1941 година и е продължила почти 900 дни. Единственият път - "Дорога жизни" по който в града са доставяни храна и продоволствия е бил по леда на Ладожкото езеро. Блокадата е била разкъсана на 18 януари 1943 года. Напълно тя е била свалена на 27 януари 1944 година. За това време са загинали по различни разчети от 400 хил. до 1,5 млн жители на града. Само 3% от жертвите са загинали от бомбантировките и артилерийските обстрели, останалите са умряли от глад.

ПОКЛОН!

В случай, че имате мнения, предложения и идеи по темите

*

Можем заедно да обсъдим вашите виждания и да включим тезата ви в обсъждания материал.

 

Мнения...

Изпратете ни е-мейл на: biacg@biacg.com 

Предложения...

Изпратете ни е-мейл на: biacg@biacg.com

 

Идеи...

Изпратете ни е-мейл на biacg@biacg.com